Architectuur en standaarden

Common Ground

Common Ground is het idee om naast de bestaande gemeentelijke ICT-infrastructuur een nieuwe, moderne ICT-infrastructuur te bouwen voor de uitwisseling van gegevens binnen en tussen gemeenten. Met Common Ground kunnen gemeenten hun dienstverlening en bedrijfsvoering ingrijpend vernieuwen vanuit de basis: de gegevenslaag. De IBD is betrokken bij deze ontwikkeling en draagt bij aan input van kennis op het gebied van informatiebeveiliging.

Lees meer over Common Ground.

GEMMA

GEMMA is de referentiearchitectuur voor gemeenten. Het helpt gemeenten om (ICT-) ontwikkelingen in samenhang aan te sturen en inzicht in en grip op de informatievoorziening te krijgen. Ontwikkelen, bouwen, aanschaffen en implementeren van ICT onder architectuur zorgt ervoor dat de verschillende oplossingen onderling goed samenwerken. Ook ontstaat er een overzicht dat bestuur en management helpt alle ontwikkelingen in samenhang aan te sturen. Informatiebeveiliging en privacy vormen de basis van een van de architectuurprincipes: de gemeente gaat op een vertrouwelijke manier met gegevens om. De IBD adviseert VNG Realisatie en gemeenten bij de (door)ontwikkeling van GEMMA.

Lees meer over GEMMA op op de website van VNG-Realisatie.

 

 

De IBD ondersteunt gemeenten op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Vragen en opmerkingen van gemeenten helpen ons om de behoefte te bepalen. Goede ideeën kunt u sturen aan info@IBDgemeenten.nl.

Contact met de IBD

Gerelateerd