Spion op je pad – Een Serious Boardgame over Informatiebeveiliging voor gemeenten

In samenwerking met het ministerie van Economische Zaken heeft de IBD het bordspel “Spion op je pad” ontwikkeld. In het spel maken de deelnemers kennis met de dilemma’s rondom informatiebeveiliging en privacy.

De spelers moeten ervoor zorgen dat de “Spion” de waardevolle informatie die het team heeft, niet in bezit krijgt. Hij wil namelijk de waardevolle informatie gebruiken om te publiceren. De spelers werken onder begeleiding van de spelleider samen onder tijdsdruk en moeten telkens de afweging maken tussen beveiliging, snelheid en kwaliteit. Men speelt dus met elkaar tegen de spion, en niet tegen elkaar. Maar pas op: een incident ligt op de loer, net als in de echte wereld!

 

 

Doel van de game is het vergroten van bewustzijn en alertheid in de omgang met gevoelige informatie. Na het spelen van Spion op je Pad, gaat het “belletje” rinkelen bij de spelers, wanneer zij tijdens hun werk en daarbuiten in aanraking komen met vertrouwelijke informatie of zich bevinden in een situatie waarbij zich een risico kan voordoen.

Het spel is laagdrempelig, niet technisch en bedoeld voor iedereen binnen de gemeente, van baliemedewerker tot burgemeester. De game bestaat uit de volgende onderdelen:

 

De IBD hanteert voor haar versie van dit spel de volgende licentie: Creative Commons – naamsvermelding – niet commercieel – geen afgeleide werken.

Heeft u vragen of suggesties? Neem dan contact op met de IBD via [email protected].