Nieuw: Leaflet Ransomware

Wat is Ransomware? Hoe raakt mijn computer hiermee besmet? Welke preventieve maatregelen kan ik nemen tegen Ransomware? Wat moet ik doen als mijn computer besmet is? Het antwoord op deze vragen en meer is terug te vinden in de nieuwe IBD-leaflet ‘Ransomware’, die vanaf vandaag te downloaden is op de IBD-website.

Ransomware is een chantagemethode op internet door middel van malware. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Het is een verzamelnaam voor verschillende malware-varianten die computers ontoegankelijk maken of gegevens die erop staan versleutelen. Cybercriminelen vragen vervolgens van de gebruiker geld om de computer of de gegevens weer te ‘bevrijden’. Betalen leidt echter niet altijd tot vrijgave van de computer of gegevens. Ransomware is een toenemende bedreiging voor de ICT-infrastructuur en de daarbinnen aanwezige bedrijfsinformatie.

Gezien het aantal meldingen van besmettingen kan geconcludeerd worden dat ransomware-aanvallen nog steeds effectief zijn. Het is dan ook de verwachting dat de komende tijd nieuwe varianten hiervan opduiken waarbij cybercriminelen steeds weer gebruikmaken van nieuwe technieken. Alle computers van zowel particulieren als organisaties kunnen besmet raken met ransomware. De leaflet ‘Ransomware’ bevat achtergrondinformatie over ransomware en gaat verder specifiek in op preventieve en repressieve maatregelen die u kunt nemen. Ook vindt u hierin meerdere tips om medewerkers in de gemeentelijke organisatie bewust te maken van de risico’s van ransomware en geven wij tips over wat u kunt doen als uw gemeente slachtoffer is geworden van ransomware.

Meer informatie?

Heeft u specifieke vragen over ransomware? U kunt hiervoor ook telefonisch contact opnemen met de IBD via 070 373 8011 of een e-mail sturen naar info@IBDgemeenten.nl.