In deze handreiking wordt ingegaan op de bijzonderheden van PA en wat dit voor de gemeente betekent met betrekking tot beveiliging als zij met dergelijke toepassingen te maken hebben.
De doelgroepen voor dit document zijn proces-/objecteigenaren, PA-beheerders, contractmanagers, architecten, netwerkspecialisten, stafmedewerkers, IA adviseurs, de (C)ISO, opdrachtnemers en leveranciers.
Gemeenten zijn de afgelopen jaren voornamelijk aan de slag gegaan met het beschermen van informatie door middel van de implementatie van de Baseline Informatiebeveiliging voor de Overheid (BIO). De BIO implementatie is gericht op bescherming van informatie in de ICT van de gemeente, waar de nadruk ligt op bescherming van vertrouwelijkheid. Gemeenten gebruiken ook automatisering voor besturing van industriële toepassingen, hierbij kun je denken aan besturing van bruggen en sluizen, verkeerslichten, maar ook gebouwbeheerssystemen. Deze industriële automatisering wordt ook wel OT (operationele technologie) of PA (procesautomatisering) genoemd.
Traditioneel communiceerden PA-systemen rechtstreeks met elkaar in een gesloten netwerk, ze waren niet gekoppeld aan het internet of andere netwerken. Tegenwoordig wordt steeds vaker een netwerkcomponent ingebouwd zodat beheer op afstand mogelijk wordt. Daarnaast is er ook een beweging gaande om sensor- en besturingstechniek in te zetten voor het meten, regelen en besturen van dingen in de publieke ruimte, dit wordt ook wel aangeduid met de term IoT (Internet of Things) en smart city concepten. Daarvoor worden ook steeds vaker koppelingen tot stand gebracht met de ICT-omgeving van de gemeente. De nadruk op de bescherming van PA en IoT ligt op veiligheid (safety), integriteit en beschikbaarheid, de beveiligingsfocus is dus anders dan bij ICT-systemen.
Download de handreiking Procesautomatisering (PA) Beleid hier.