Nederlandse Privacy Awards 2021

Op 28 januari 2021, de Europese Dag van de Privacy, worden de Nederlandse Privacy Awards uitgereikt in Nieuwspoort. Uiteraard onder voorbehoud van de Corona ontwikkelingen. Gemeenten en hun ketenpartners worden van harte uitgenodigd om zich aan te melden en de hun positieve aanpak met het land te delen.

Juryvoorzitter Wilmar Hendriks: “Meestal komt privacy negatief in het nieuws, ook bij de overheid. Dossiers die op straat liggen, datalekken, digitale discriminatie. Tegelijk leidt juridische, krampachtige interpretatie van de AVG soms tot handelingsverlegenheid bij overheden en ketenpartners. Dan wordt mogelijk vitale informatie niet gecombineerd, met soms nare gevolgen. Privacy is zoeken naar redelijke balans: doen wat nodig is, met respect voor de persoonlijke levenssfeer.”

Tegelijkertijd biedt zorgvuldige omgang met privacy ook veel kansen, aldus Hendriks: “Het kan processen transparanter, effectiever en efficiënter maken. In het sociaal domein betaalt goede aandacht zichzelf bijvoorbeeld serieus uit. Wanneer kwetsbare inwoners hun complexe problematiek met hun gemeente moeten delen om weer zelf verder te kunnen, helpt het om goed uit te leggen en te laten zien wat je doet. Dan is op dat vlak geen vertrouwen nodig, omdat ze meekijken of zelfs meeschrijven. Zo worden ze meer eigenaar van hun probleem en daarmee van de oplossing. En zorgt minimaliseren van data opslag voor minder werk en snellere doorloop. Ook duidelijke afspraken tussen ketenpartners helpen hierbij.”

Hij vervolgt: ”Er gaat in de processen en ketens van de overheid echt wel wat fout, maar dat krijgt al genoeg aandacht. Tegelijk gebeuren er mooie dingen en die verdienen ook aandacht. Een compliment omdat het goed werk is, maar vooral om andere gemeenten en partijen aan te sporen, te inspireren om privacy als constructief gereedschap te zien, niet alleen als een belemmerende set regels.”

Reden genoeg om uw project, samenwerking of oplossing aan te melden, dit is de kans om privacy de hoognodige positieve aandacht te geven. Aanmelden kan tot 1 oktober.

https://privacyawards.nl