Mindmap maakt bestuurders wegwijs in informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging is een zaak van iedereen, in het bijzonder van bestuurders. Om bestuurders wegwijs te maken in het onderwerp, ontwikkelde de VNG de mindmap ‘Informatiebeveiliging – Eigen huis op orde’.

De mindmap biedt inzicht in de verschillende aspecten van informatiebeveiliging en de rol van de bestuurder daarbij. Aan de hand van de mindmap kunnen bestuurders en deskundigen het gesprek aangaan.

Van publieksbalie tot gemeenteraad en van keukentafelgesprek tot parkeerbeheer: elke bestuurder en ambtenaar gebruikt (digitale) informatie. Hierbij gaat het steeds vaker om vertrouwelijke informatie en informatie die eigenlijk altijd beschikbaar moet zijn. Het is daarom belangrijk dat gemeenten hun informatie goed beveiligen.

Preventie en Crisis zijn de omvangrijkste takken in de mindmap, waarin ook de onderwerpen Fundament (wat is informatiebeveiliging precies en welke regels zijn van toepassing) en Innovatie (veel vernieuwing is ICT- of datagedreven) zijn opgenomen. Hiermee hebben bestuurders de belangrijkste onderdelen van informatiebeveiliging in beeld, inclusief de manier waarop zij met elkaar samenhangen. Handig om erbij te pakken in het volgende gesprek tussen bestuurder en CISO.

Meer informatie

De mindmap is gebaseerd op interviews met burgemeesters, Chief Information Security Officers (CISO┬┤s), en specialisten van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD). We werkten de mindmap uit met een VNG-begeleidingscommissie waarin ook de IBD en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters waren vertegenwoordigd.