Meld u nu aan voor de webinars Wachtwoordkluizen

De IBD organiseert webinars over wachtwoordkluizen. De webinars zijn bedoeld als toelichting op de handreiking wachtwoordkluizen, we gaan in op het waarom van wachtwoordkluizen en hoe de implementatie kan worden aangepakt. Het webinar is voor gemeenten met en zonder wachtwoordkluizen. Gemeenten die al wachtwoordkluizen gebruiken worden uitgenodigd om kennis te delen, zodat alle deelnemers van elkaar kunnen leren.

Waarom wachtwoordkluizen?

In de BIO worden diverse wachtwoordeisen benoemd die het nodig maken dat de organisatie – in aanvulling op het algehele beveiligingsbeleid – nadere regels stelt over wachtwoordbeleid en ondersteunende processen. Daarnaast staat bij maatregel 9.3.1.1 (BBN2) in de BIO dat de medewerkers worden ondersteund in het beheren van hun wachtwoorden door het beschikbaar stellen van een wachtwoordkluis. Dit webinar gaat in op het document “handreiking wachtwoordkluizen” waarin algemene aanwijzingen gegeven worden over het implementeren van en omgaan met wachtwoordenkluizen.

Wachtwoorden vormen een belangrijk aspect van de gemeentelijke informatiebeveiliging. Sterke wachtwoorden zorgen ervoor dat onbevoegden minder makkelijk toegang kunnen krijgen tot gemeentelijke informatie. Een gemakkelijk wachtwoord evenals onduidelijke of niet gevolgde wachtwoord procedures zijn niet alleen een bedreiging voor de vertrouwelijkheid en integriteit van gemeentelijke informatie, maar uiteindelijk ook slecht voor het imago van de gemeente.

Het is een bekend fenomeen dat mensen hetzelfde (of varianten op een) een wachtwoord gebruiken voor meerdere diensten. ICT-gebruikers hebben voor verschillende diensten idealiter unieke wachtwoorden nodig. Liefst in combinatie met een meerfactor-authenticatie. De wachtwoorden moeten onthouden worden of opgeslagen op een veilige plaats. Aangezien het onthouden van sterke wachtwoorden die niet op elkaar lijken bijna onmogelijk is, raadt de IBD het gebruik van een wachtwoordkluis aan.

Voor wie?

Het webinar is bedoeld voor zowel gemeenten die al wachtwoordkluizen inzetten als gemeenten die nog geen wachtwoordkluizen inzetten en er over na denken om dit te gaan doen. Van CISO’s en managers, tot systeembeheerders en netwerkbeheerders. Het webinar is relevant voor zowel grote als kleine gemeenten en tevens wordt rekening gehouden met verschillende volwassenheidsniveaus. Om ruimte te houden voor interactie houden wij voor dit webinar een maximum aan van 50 deelnemers. Wees er dus snel bij. De webinar duurt maximaal 90 minuten.

Aanmelden

De volgende webinars staan gepland en aanmelding kan via de link naar het aanmeldformulier:

  • Webinar Wachtwoordkluizen; woensdag 15 juli om 10:00 uur – het maximaal aantal deelnemers is bereikt, aanmelden is niet meer mogelijk
  • Webinar Wachtwoordkluizen; woensdag 22 juli om 10:30 uur – het maximaal aantal deelnemers is bereikt, aanmelden is niet meer mogelijk
  • Webinar Wachtwoordkluizen; woensdag 29 juli om 10:30 uur

Vragen?

Heeft u vragen over het webinar of heeft u geen bevestiging van uw aanmelding per e-mail ontvangen, neem dan contact op via bijeenkomsten@ibdgemeenten.nl of via 070 373 8011.