Meld u aan voor een van de interactieve workshops configuratiemanagement

De IBD organiseert op woensdag 10 en dinsdag 16 juni twee (virtuele) workshops waarin dieper wordt ingegaan op proces en techniek rond configuratiemanagement. Daarbij wordt de interactie gezocht en komen aan de hand van stellingen verschillende onderdelen aan bod. Daarnaast is er voldoende ruimte voor vragen en suggesties over alles dat met configuratiemanagement te maken heeft. Vanuit de gemeente Rotterdam is configuratiebeheerder Ed van Loon bereid om daarnaast ook in te gaan op discussiepunten vanuit een gemeentelijk perspectief. Kortom alle expertise en gelegenheid om dieper in te gaan op hoe u met configuratiemanagement binnen de gemeente in kaart kunt brengen wat u in huis heeft. Maar ook hoe u om kunt gaan met belemmeringen voor configuratiemanagement in de soms weerbarstige gemeentepraktijk.

De informatiebeveiligingsdienst organiseerde eerder twee webinars over proces en techniek van configuratiemanagement. Voor wie deze webinars heeft gemist, u kunt ze hier terugkijken 

Waarom configuratiemanagement?

Uit informatiebeveiligingsincidenten van de afgelopen jaren is één rode draad te ontwaren: Organisaties werden voornamelijk getroffen doordat één of meerdere systemen niet voorzien waren van de benodigde beveiligingsupdates of doordat onvoldoende maatregelen waren genomen om de toegang tot deze systemen te beperken. Bij de implementatie van de BIO adviseert de IBD om prioriteit te geven aan het op orde krijgen en houden van basismaatregelen en basisprocessen. Het gaat hierbij dan om het goed inrichten en uitvoeren van:

  • Configuratiemanagement (weten wat je in huis hebt)
  • Patch management (dat wat je in huis hebt actueel houden)
  • Change management (met de juiste aanpassingen hou je het veilig)
  • Incident management (hoe reageer ik als het toch mis gaat)

Veel organisaties worstelen met configuratiemanagement en met het actueel houden van hun ICT omgeving (weten wat je in huis hebt). De IBD biedt hierop daarom ondersteuning op het gebied van configuratiemanagement.

Verhogen digitale weerbaarheid

Deze workshops zijn onderdeel van een gericht programma voor de structurele verhoging van de digitale weerbaarheid van gemeenten (VDW) in lijn met de Agenda Digitale Veiligheid van VNG. Met behulp van webinars, (technische) workshops, best practices en concrete hulpmiddelen biedt de IBD de komende kwartalen ondersteuning op de vier bovengenoemde processen voor het oppakken van de belangrijkste beveiligingsmaatregelen, kortom ondersteuning aan de basis. Daarbij beginnen we met configuratiemanagement. Later in het jaar worden ook patch management, change management en incident management centraal gesteld.

Voor wie?

De workshops zijn bedoeld voor iedereen bij gemeenten die organisatorisch tot technisch betrokken zijn bij configuratiemanagement. Van CISO’s en managers, tot systeembeheerders en netwerkbeheerders. De workshops zijn relevant voor zowel grote als kleine gemeenten. In de workshops wordt ook rekening gehouden met verschillende volwassenheidsniveaus.

Aanmelden

Aanmelden voor deze webinars kan via onderstaande aanmeldformulieren:

Op het aanmeldformulier kunt u gerichte vragen en onderwerpen doorgeven die u wilt bespreken. Na aanmelding ontvangt u direct een ontvangstbevestiging en een paar dagen voor de bijeenkomst ontvangt u een mail met gegevens om toegang te krijgen tot de sessie.  

Vragen?

Heeft u vragen over de webinars, of heeft u geen bevestiging van uw aanmelding per e-mail ontvangen, neem dan contact op via bijeenkomsten@ibdgemeenten.nl of via 070 373 8011.