IBD viert 10-jarig jubileum

“De Informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de VNG is hét voorbeeld hoe gemeenten collectief dingen kunnen oppakken,” aldus Nathan Ducastel, Directeur Realisatie van de VNG op het 10-jarig jubileum van de IBD. “Er komt veel op gemeenten af, en dan bedoel ik niet alleen de toegenomen dreiging voor de informatiebeveiliging, maar ook nieuwe wetgeving. Wij staan 24/7 klaar om gemeenten te ondersteunen, nu en in de toekomst”.  

NIS-2
De VNG- directeur doelt onder meer op een wet (de ‘NIS-2’), waar álle Nederlandse gemeenten in oktober 2024 aan moeten voldoen. “Er is werk aan de winkel, voor iedereen: voor de Rijksoverheid om duidelijkheid te geven over de wet. Voor gemeenten om eraan te voldoen. Én voor ons: om gemeenten zo goed mogelijk te ondersteunen bij de implementatie en uitvoering”.  

De IBD weet wat er in de praktijk speelt
De IBD viert vandaag dat alle Nederlandse gemeenten 10 jaar geleden de IBD hebben opgericht.  

“Wat onze relaties zeggen over ons, is dat we veel kennis en expertise hebben. Dat we er zijn als het nodig is. Dat we altijd bereid zijn om dat stapje extra te doen. En dat we niet werken vanuit de ivoren toren, maar heel goed weten wat er in de praktijk speelt en echt samen optrekken met gemeenten,” aldus Nausikaä Efstratiades, hoofd van de IBD. “Dat maakt ons ook een waardevolle partner voor de Rijksoverheid. Met onze kennis van de uitvoering kan het rijk robuust, toekomstbestendig beleid maken. Deze kennis delen wij en met onze partners bij het Rijk”.  

Trots
“Ik ben best een beetje trots”, zegt Nausikaä. “We doen het met een compact, hecht en gedreven team. Als het nodig is, kunnen we een beroep doen op een flexibele schil om ons heen. Er zit veel kennis bij gemeenten zelf en gemeenten delen deze ook met elkaar. Ook hebben we een groot netwerk. Dit stelt de IBD in staat om snel te schakelen, opschalen en afschalen, afhankelijk van wat er nodig is. De IBD helpt gemeenten om informatiebeveiliging en privacy goed te borgen in de organisatie, maar ook als het misgaat staan we gemeenten met raad en daad bij. Denk aan grote incidenten zoals ‘Log4J’. 

Feest 
De IBD viert vandaag haar verjaardag met de mensen waarmee ze nauw samenwerkt, waaronder veel FG’s, CISO’s en PO’s bij gemeenten. In de Prodentfabriek in Amersfoort blikt de IBD niet alleen terug, maar ook vooruit op de toekomst. De gasten worden getrakteerd op een feestelijk en afwisselend programma. Cabaret wordt afgewisseld met een gesprek over de betekenis van AI voor gemeenten. (Demissionair) Staatssecretaris van Huffelen (Digitalisering), Burgemeester Rian van Dam (gemeente Hollands Kroon), Isabel Barberá (AI expert) en Marcel van Roosmalen (NRC columnist) wisselen hierover met elkaar en met de aanwezigen van gedachten.  

Video
Benieuwd wat mensen waar de IBD nauw mee samenwerkt, zeggen over de IBD? 

Klik hier om de video te bekijken