Adviezen in verband met de gemeenteraadsverkiezingen 2018

Op 21 maart zijn in 334 gemeenten de gemeenteraadsverkiezingen. Ook wordt op deze dagen het raadgevend referendum over de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten gehouden. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing van maart 2017 heeft het kabinet een analyse gemaakt van de kwetsbaarheden in het verkiezingsproces.

In de afgelopen periode is veel aandacht geweest voor de integriteit van verkiezingen, vooral ingegeven door mogelijke buitenlandse inmenging in de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Dit leidde tot vragen over de beveiliging van de verkiezingen en het verkiezingsproces in Nederland. De IBD geeft gemeenten daarom in verband met de gemeenteraadsverkiezingen enkele adviezen in lijn met de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG).

De factsheet met adviezen over de verkiezingen is beschikbaar via de volgende link.

IBD als centraal meldpunt voor informatiebeveiliging rond de verkiezingen

De IBD fungeert als centraal meldpunt voor kwetsbaarheden en incidenten in verband met de verkiezingen en kan waar nodig 24 uur per dag worden benaderd voor spoedeisende vragen en meldingen. De IBD is bereikbaar via 070 373 8011 en info@IBDgemeenten.nl.

IBD Crisisgame

IBD Crisisgame

Gemeente De Natte Meren is gehackt. U staat voor de taak deze hack samen met andere gemeentelijke deelnemers zo efficiënt mogelijk te bestrijden. De totale oefening duurt maximaal 75 minuten. Daarna volgt de evaluatie, de leerpunten en het bespreken van mogelijke inzetbaarheid binnen uw gemeente. Gemeenten kunnen deze game na het volgen van de moderatorcursus kostenloos gebruiken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de IBD.

Neem contact op met de IBD

Gerelateerd