Adviezen in verband met de gemeenteraadsverkiezingen 2018

Op 21 maart zijn in 334 gemeenten de gemeenteraadsverkiezingen. Ook wordt op deze dagen het raadgevend referendum over de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten gehouden. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing van maart 2017 heeft het kabinet een analyse gemaakt van de kwetsbaarheden in het verkiezingsproces.

In de afgelopen periode is veel aandacht geweest voor de integriteit van verkiezingen, vooral ingegeven door mogelijke buitenlandse inmenging in de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Dit leidde tot vragen over de beveiliging van de verkiezingen en het verkiezingsproces in Nederland. De IBD geeft gemeenten daarom in verband met de gemeenteraadsverkiezingen enkele adviezen in lijn met de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG).

De factsheet met adviezen over de verkiezingen is beschikbaar via de volgende link.

IBD als centraal meldpunt voor informatiebeveiliging rond de verkiezingen

De IBD fungeert als centraal meldpunt voor kwetsbaarheden en incidenten in verband met de verkiezingen en kan waar nodig 24 uur per dag worden benaderd voor spoedeisende vragen en meldingen. De IBD is bereikbaar via 070 373 8011 en info@IBDgemeenten.nl.

Speel de IBD Crisisgame in uw eigen organisatie

Speel de IBD Crisisgame in uw eigen organisatie

De IBD speelt met enige regelmaat de IBD Crisisgame zodat u kunt ervaren of u de game wilt gebruiken in uw eigen organisatie als bewustwordingsmiddel. Aansluitend kunt u de train de trainersessie volgen, waarin u wordt opgeleid als moderator en toegang krijgt tot al het spelmateriaal. Er is weer een bijeenkomst in Utrecht op maandag 10 februari. Aanmelden kan door een mail te sturen aan bijeenkomsten@IBDGemeenten.nl.

Lees hier meer over de game

Gerelateerd