IRPA-tool

De integrale risico- en privacy-analyse (IRPA) tool is beschikbaar voor gemeenten. De tool is samen met een aantal gemeenten ontwikkeld en getest en heeft als doel om analyses op het gebied van privacy en informatiebeveiliging gemakkelijk, professioneel en éénduidig te kunnen uitvoeren. Gebruikers kunnen door samen te werken profiteren van de gezamenlijke kennis van alle gemeenten en de IBD. De tool vervangt de eerdere DPIA-tool en bevat onder andere de volgende analyses en instrumenten:

Eenvoudig benodigde analyses uitvoeren
Gemeentelijke informatiebeveiligers en privacyfunctionarissen voeren eenvoudig de benodigde analyses uit bij nieuwe of gewijzigde (werk)processen. Bij het uitvoeren van de analyses wordt gebruik gemaakt van de kennis die de IBD in de tool heeft verwerkt. De risico’s die volgen uit DPIA’s en risico-analyses zijn voor veel gemeentelijke processen beschikbaar. Deze data vormen een solide basis of referentie voor de eigen analyses op nieuwe of vernieuwde processen. Ook is het mogelijk om de analyses die andere gemeenten op een vergelijkbaar proces hebben uitgevoerd in te zien en als basis te gebruiken voor de eigen analyse.

Overzichtelijk presenteren en beheren
IRPA maakt het ook mogelijk om de analyses en de daaruit volgende risico’s en (geplande) maatregelen overzichtelijk te presenteren en te beheren, zelfs per organisatie-onderdeel.

Voor wie?
IRPA is beschikbaar voor gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden die zijn aangesloten bij de IBD. Wanneer er eenmaal iemand van uw organisatie toegang heeft tot de tool, kunnen er zelf gebruikers aangemaakt worden. Gebruikers kunnen onderzoeksobjecten definiëren en analyses aanmaken en uitvoeren. Wanneer uw organisatie nog geen toegang heeft tot de IRPA-tool kunt u zich aanmelden via het aanmeldformulier.

Doorontwikkeling
De IBD beheert de webapplicatie IRPA. Samen met gemeenten en op basis van input van gebruikers blijft de IBD de tool doorontwikkelen. Zo blijft de tool relevant en actueel. Wilt u meedenken over de tool meldt u dan aan voor de Werkgroep IRPA-tool door een mail te sturen aan [email protected].

 

Direct inloggen

Direct inloggen

Heeft u al een account voor de IRPA-tool?

Klik dan hier om meteen in te loggen op de IRPA-tool