IBD Regiobijeenkomsten voorjaar 2018

In maart en april 2018 organiseert de IBD verspreid over het land meerdere regiobijeenkomsten. Gedurende de regiobijeenkomst bespreken we met de deelnemers de ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging binnen het gemeentelijk domein en in twee verschillende workshops behandelen adviseurs van de IBD de onderwerpen adviesvaardigheden en bewustwording.

De IBD heeft vier regiobijeenkomsten ingepland op:

  • Donderdag 29 maart in Amersfoort
  • Vrijdag 6 april in Venlo
  • Woensdag 11 april in Zwolle
  • Maandag 23 april in Rotterdam

Programma

Het programma van de bijeenkomsten is als volgt:
12:00-13:00 uur: Inloop met lunch
13:00-13:30 uur: Welkom en opening ontwikkelingen IBD / informatiebeveiliging
13:30-16:00 uur: Workshop naar keuze: adviesvaardigheden of bewustwording (incl. korte pauze)

Workshops

Deelnemers kunnen een keuze maken uit één van de twee workshops:

WORKSHOP 1: ADVIESVAARDIGHEDEN

De CISO zit als spin in het ISMS web van de gemeente, er zijn erg veel touwtjes om aan te trekken en de CISO is een ware duizendpoot. Alle onderwerpen hebben recht op aandacht en de CISO is ook nog eens verantwoordelijk voor het effectief neerzetten van informatieveiligheid. Maar nu dan de hamvraag: Hoe effectief bent u als CISO, lukt alles of zou het beter kunnen, hoe communiceert u, waarom begrijpen anderen u niet? De CISO communiceert met lijnmanagers en de top, dat vereist onder andere dat de boodschap anders wordt gegeven. Na deze workshop heeft u handvatten om de lijnmanager te mobiliseren en activeren meer met informatieveiligheid te doen. Ook kunt u mogelijk de boodschap effectiever overbrengen naar de top. Het eindresultaat is dan ook dat de informatieveiligheid van de gemeente als geheel verbetert. Bij deze workshop wordt u een spiegel voorgehouden, gaan we in discussie met andere CISO’s en gaat u ook zelf aan het werk.

WORKSHOP 2: DE FACTOR MENS, WAAROM BEWUSTWORDINGSCAMPAGNES NIET WERKEN

U heeft al regelmatig een bewustwordingscampagne gedaan, iedereen is er positief over, maar toch lijken alle medewerkers alle tips en trucs al na een paar weken te zijn vergeten. Herkent u dit? Dan is deze workshop voor u bedoeld. We gaan in op de factor mens en behandelen de meest voorkomende misverstanden over de beïnvloeding van gedrag. In de workshop leert u waarom uw campagnes in het verleden maar zo kort effect hebben gehad en werkt u samen met de andere deelnemers aan een checklist voor een bewustwordingscampagne met blijvend effect.

Voor wie?

De IBD Regiobijeenkomsten zijn bedoeld voor alle gemeenten, intergemeentelijke sociale diensten en belastingsamenwerkingen. Specifiek betreft dit degenen die belast zijn met het onderwerp Informatiebeveiliging binnen een gemeente (CISO/CSO, VCIB’s/ACIB’s, IBF, beveiligingsadviseurs, adviseurs informatiebeveiliging en beleidsmedewerkers informatiebeveiliging).

Aanmelden als deelnemer?

Het is niet meer mogelijk om u aan te melden voor de bijeenkomsten.

Gastgemeenten gezocht

De IBD is op zoek naar gemeenten die gastgemeente willen zijn voor één van de regiobijeenkomsten voor de reeks in het najaar van 2018. De IBD probeert bij het selecteren rekening te houden met o.a. een verdeling over het land (noord, oost, zuid, west) en of de locatie goed bereikbaar is met OV. Wilt u een keer gastgemeente zijn voor een IBD Regiobijeenkomst? Neem contact op met de IBD via bijeenkomsten@ibdgemeenten.nl of via 070 373 8011, dan geven we u hier graag wat meer informatie over.

Meer informatie?

Heeft u vragen over de regiobijeenkomsten, neem dan contact op via bijeenkomsten@ibdgemeenten.nl of via 070 373 8011.