IBD Regiobijeenkomsten najaar 2018

In september en oktober 2018 organiseert de IBD verspreid over het land meerdere regiobijeenkomsten. Gedurende de regiobijeenkomst bespreken we met de deelnemers de ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging binnen het gemeentelijk domein en in twee verschillende workshops behandelen de adviseurs van de IBD de onderwerpen DPIA en Mobile Device Management.

De IBD heeft vier regiobijeenkomsten ingepland op:

 • Woensdag 26 september in Breda (maximaal aantal deelnemers is bereikt*)
 • Donderdag 4 oktober in Almelo
 • Woensdag 17 oktober in Purmerend
 • Maandag 29 oktober in Leeuwarden

*Indien gewenst, kunnen wij uw gegevens noteren op de reservelijst. We nemen dan contact met u op, zodra er een plek beschikbaar komt. Stuur een mail naar bijeenkomsten@ibdgemeenten.nl met uw contactgegevens en vergeet ook niet te vermelden welke workshop u zou willen bijwonen.

Programma

Het programma van de bijeenkomsten is als volgt:

 • 12:45-13:00 uur: Ontvangst en registratie
 • 13:00-13:30 uur: Plenair programma met o.a.
  • Stand van zaken Verhogen Digitale Weerbaarheid
  • Standaard Verwerkersovereenkomst Gemeenten
 • 13:30-16:00 uur: Workshop naar keuze: Uitvoeren van een DPIA of Mobile Device Management (incl. koffiepauze)

Workshops

Deelnemers kunnen een keuze maken uit een van de twee workshops:

WORKSHOP 1: UITVOEREN VAN EEN GEGEVENSBESCHERMINGSEFFECTBEOORDELING (DPIA)

In de workshop DPIA gaan deelnemers aan de slag met de DPIA-Tool onder begeleiding van de adviseurs van de IBD. Deelnemers kunnen een casus uit de eigen praktijk aandragen, als er meerdere praktijkvoorbeelden zijn, dan stemmen we welke casus wordt behandeld. Als er geen casus wordt ingebracht, dan voeren we een DPIA uit op een fictief maar algemeen gemeentelijk proces. Na afloop van de DPIA-workshop hebben de deelnemers inzicht in hoe een DPIA wordt uitgevoerd met de DPIA-Tool. Deelnemers kunnen de opgedane kennis in de praktijk brengen in de eigen organisatie. Vooraf kunnen de deelnemers oefenen met de DPIA-Tool. Twee weken voor de regiobijeenkomst ontvangt u de link naar de (ontwikkelversie van de) DPIA-Tool.

WORKSHOP 2: MOBILE DEVICE MANAGEMENT (MDM)

In de workshop MDM krijgen deelnemers met behulp van een voorbeeldcasus informatie aangereikt om te gebruiken in een informatiebeveiligingsadvies over mobiel werken. De aspecten beleid, techniek en organisatie komen hierin aan de orde. Na afloop van de MDM-workshop hebben de deelnemers inzicht in de verschillende vormen van mobiel werken en de risico’s die hiermee samenhangen. De deelnemers kunnen op basis van dit inzicht een advies schrijven voor de eigen organisatie.

Voor wie?

De IBD-regiobijeenkomsten zijn bedoeld voor alle gemeenten, intergemeentelijke sociale diensten en belastingsamenwerkingen. Specifiek betreft dit degenen die belast zijn met het onderwerp Informatiebeveiliging binnen een gemeente (CISO/CSO, VCIB’s/ACIB’s, IBF, beveiligingsadviseurs, adviseurs informatiebeveiliging en beleidsmedewerkers informatiebeveiliging).

Aanmelden als deelnemer?

Wilt u deelnemen aan één van de IBD-regiobijeenkomsten? Dan kunt u zich hiervoor aanmelden via het aanmeldingsformulier van de datum en locatie van uw keuze:

Wij organiseren de IBD Regiobijeenkomsten graag. Deelname is kosteloos, echter niet vrijblijvend. Kunt u onverhoopt niet aanwezig zijn, laat het ons dan tijdig weten. Wij kunnen dan mensen benaderen die op de reservelijst staan.

Gastgemeenten gezocht

De IBD is op zoek naar gemeenten die gastgemeente willen zijn voor één van de regiobijeenkomsten voor de reeks in het voorjaar van 2019. De IBD probeert bij het selecteren rekening te houden met o.a. een verdeling over het land (noord, oost, zuid, west) en of de locatie goed bereikbaar is met OV. Wilt u een keer gastgemeente zijn voor een IBD Regiobijeenkomst? Neem contact op met de IBD via bijeenkomsten@ibdgemeenten.nl of via 070 373 8011, dan geven we u hier graag wat meer informatie over.

Meer informatie?

Heeft u vragen over de regiobijeenkomsten, neem dan contact op via bijeenkomsten@ibdgemeenten.nl of via 070 373 8011.