Blog: Schepje AVG in de koffie? 

Op een winterse dag in januari bezocht ik voor het eerst in mijn leven de stad Dordrecht. Dit bezoek stond al bijna een half jaar in mijn agenda en ik had er zin in. Als privacyadviseur van de IBD word ik niet zo vaak uitgenodigd voor een goed gesprek over privacy, de AVG en alle obstakels en kansen die daarbij horen. Het was daarom extra fijn om weer eens het land in te mogen trekken.   

De uitnodiging kwam van de Functionaris Gegevensbescherming (FG) van het samenwerkingsverband Sociale Dienst Drechtsteden. Zij had tien collega’s uit omliggende gemeenten gevraagd deel te nemen aan het gesprek. Onze ontmoeting diende daarmee twee doelen. Niet alleen versterkte het de samenwerking in de regio Drechtsteden, maar ook konden we allerlei interessante privacy gerelateerde onderwerpen rechtstreeks (niet via een scherm) met elkaar bespreken. Met koffie en thee. Het was alsof alle onderwerpen een spontane verdieping kregen, omdat ik op de plaats was waar de kwesties speelden. Dat gaf een waardevolle extra dimensie aan het gesprek.   

De ochtend vloog voorbij. Van de opvang van Oekraïense vluchtelingen tot en met het gebruik van Facebook door de gemeente, we bespraken privacy vanuit heel veel verschillende invalshoeken. Sommige vragen waren aan de IBD gericht: waarom neemt de IBD niet altijd een standpunt in over belangrijke onderwerpen? Wat maakt dat de IBD niet betrokken is bij alle VNG-projecten die een privacy-component hebben? Het was fijn om bij die terechte vragen wat tekst en uitleg te kunnen geven. Ook werd duidelijk dat de IBD intern soms tegen dezelfde moeilijkheden aanloopt als FG’s en PO’s: laat betrokken worden en gebrek aan capaciteit spelen helaas ook bij ons een rol.    

Tijdens het gesprek werd ook duidelijk dat niet iedereen op de hoogte is van de bibliotheek aan producten voor gemeente die de IBD beschikbaar heeft. Daarin staan onder meer handreikingen, overkoepelende DPIA’s en factsheets. Mij werd duidelijk dat we daar meer informatie over kunnen verstrekken. We willen natuurlijk dat de beschikbare hulpmiddelen op het juiste moment te vinden zijn voor gemeenten en dan moet wel bij iedereen duidelijk zijn wat de IBD te bieden heeft.   

Ons vakgebied is belangrijk, en privacy en informatiebeveiliging verdienen meer aandacht dan ze krijgen. Voor anderen zijn het vaak geen aantrekkelijke onderwerpen om over te praten, maar voor ons was het goed met elkaar om de tafel te zitten. We hielden een korte klaagzang over het gebrek aan bestuurlijke aandacht. Dat luchtte op. Daarna constateerden we gelukkig ook dat het steeds beter gaat. De kennis over privacy en informatiebeveiliging neemt toe. Bij collega’s, bij bestuurders, bij onszelf. De aanhouders winnen!  

Ik nam afscheid van het mooie Dordt. Mijn collega’s bij de IBD waren enthousiast over mijn verhaal en hopen zelf ook binnenkort weer wat bezoekjes te mogen brengen. Schroom dus niet en nodig ons uit. We hebben slechts twee voorwaarden voor een gesprek op locatie. Voorwaarde 1: nodig minimaal 4 collega’s uit andere gemeenten uit, zodat we elkaars kennis kunnen versterken. Dat kunnen FG’s zijn, CISO’s of PO’s. Voorwaarde 2: zorg voor koffie, dan doen wij er een schepje AVG in.    

Rozemarijn Smink, privacyadviseur IBD