Blog: Plof neer in de privacy stoel van de IBD

“Als Privacy Officer bij de gemeente Sittard-Geleen had ik soms het gevoel dat ik het wiel opnieuw aan het uitvinden was. Ik denk dat meer gemeentelijke privacy-professionals dat herkennen. Daarnaast spelen er grote thema’s in ons vakgebied die zonder samenwerking niet opgelost worden. Ik besloot daarom zes maanden lang plaats te nemen in de privacy stoel bij de IBD, om te helpen op landelijk niveau.  

Wat ik niet had verwacht was de hoeveelheid vrijheid die ik kreeg of dat mijn blik uit de praktijk zo werd gewaardeerd. Vanaf dag één werd ik betrokken bij belangrijke thema’s en werd mijn input meegenomen. Zes maanden lang was ik lid van een heel leuk team, dat gemotiveerd is om Nederlandse gemeenten vooruit te helpen.  

Mijn twee voornaamste opdrachten waren meedenken over de dienstverlening van de IBD vanuit gemeenteperspectief, waaronder het opzetten van een privacyopleiding. Beide heb ik met veel plezier gedaan, maar er was nog veel meer. In zes maanden heb ik vragen beantwoord van gemeenten, onderwerpen geopperd om te bespreken met de Autoriteit Persoonsgegevens en handreikingen opgesteld. Ik dacht mee over de strategische koers van het privacyteam van de IBD, over socialmediagebruik, AI, algoritmen, en samenwerkingsverbanden. Op al die onderwerpen heb ik een stempel mogen drukken namens de gemeente Sittard-Geleen.  

De IBD is met hele mooie zaken bezig om gemeenten in het land verder te helpen. Dat ik daar een klein steentje aan mocht bijdragen vind ik fantastisch. Ik kan ook niet wachten op de reacties van de eerste deelnemers aan de privacyopleiding!  

Toen ik me aanmeldde was ik op zoek naar helderheid over de rol van de IBD en ik had de wens te mogen meedenken op strategisch niveau. Uiteindelijk ga ik weg met een ontzettend goed en trots gevoel over het hele IBD-team. Nederlandse gemeenten hebben de handen vol aan privacy en security, maar met ondersteuning van de IBD weet ik zeker dat het goed gaat komen. 

Ik kan iedereen aanraden om plaats te nemen op de privacy stoel van de IBD, want het is een win-win-win-situatie. Je ontwikkelt jezelf en jouw netwerk; je kunt de belangen van jouw gemeente direct overbrengen op landelijk niveau en je helpt de IBD om alle gemeenten in Nederland nog beter van dienst te zijn. Ja, je hebt tijdelijk minder uren om aan de slag te gaan in je eigen gemeente maar de kennis en ervaring die je opdoet, betalen zich dubbel en dwars terug. Ik zeg: doen.” 

– Kenneth Sleijpen, Privacy Officer, gemeente Sittard-Geleen