Blog: Ervaringen bij de IBD

Begin dit jaar werd ik door iemand geattendeerd op de vacature bij de IBD: een detachering bestemd voor een CISO van een gemeente, 16 uur per week voor de duur van een half jaar. In eerste instantie leek dat niet interessant voor mij, mede gezien tijd die het zou kosten om in Den Haag te komen. Maar na er op een regiobijeenkomst met Kees Hintzbergen over gesproken te hebben werd mijn interesse toch gewekt. Omdat je als CISO van een samenwerkingsverband van drie gemeenten niet om werk verlegen zit heb ik eerst met mijn manager gesproken of de detachering te combineren is. Zijn enthousiasme en motivering was een grote steun: voor mij zelf zou het een verrijking zijn van mijn kennis, ook onderschreef hij dit initiatief van de IBD; het doel om door de detachering bij de kunnen dragen aan de afstemming van dienstverlening en producten op de behoefte van gemeenten. Na mijn belangstelling kenbaar gemaakt te hebben volgde een kennismakingsgesprek, waarin we snel tot elkaar wisten te komen.

Werken bij de IBD

Op 1 mei is mijn detachering begonnen, twee aaneengesloten dagen per week met een overnachting om op reistijd te besparen. Meestal een werkplek op de CERT-kamer van de IBD, anders in de flexruimte van VNG Realisatie. Bij en tussen de collega’s van de IBD. Deelname aan allerlei gesprekken over ontwikkelingen die gemeenten raken. Betrokken bij projecten rondom BIO, ENSIA, VDW en producten die de IBD voor gemeenten ontwikkelt. Maar zo nu en dan ook bij VNG Realisatie over onderwerpen als Common Ground, inkoop en GGI Veilig. Ik heb zelf meegewerkt aan de totstandkoming van deze producten, zoals de handreiking “BIO voor kleine gemeenten” en rondom bedrijfscontinuïteit en het uitvoeren van reviews op handreikingen die door anderen zijn uitgewerkt. Daarnaast deelname aan vijf regiobijeenkomsten van de IBD, waar ik samen met Ger Lütter de workshop “BIO voor kleine gemeenten” heb gegeven. Waarbij ik de kans kreeg om de uitdagingen waar gemeenten voor staan in de workshop te verwerken. Nu het einde van de detachering nadert is het tijd om de balans op te maken.

Wat is mijn beeld van de IBD?

Een hecht team van achttien hardwerkende mensen, elke dag bezig om gemeenten zo goed mogelijk te ondersteunen op het gebied van informatiebeveiliging en sinds dit jaar ook privacy. Die hard werken, maar waar ook ruimte is voor een traan en een lach. De persoonlijke betrokkenheid in het team is hoog en lief en leed wordt gedeeld. Ik heb van dichtbij ook de zoektocht van de IBD gezien naar positionering in een snel veranderende omgeving tussen belangen en visies van rijksoverheid, NCSC en gemeenten. Ook is de IBD zoekende naar een modus om in de grote diversiteit aan volwassenheid van gemeenten toch een ondersteuning te bieden waar alle gemeenten hun voordeel mee kunnen doen.

Wat heeft de detachering mij opgeleverd?

Allereerst enorm veel kennis op het gebied van de BIO, wat mij erg kan helpen bij de implementatie van de BIO bij de eigen gemeenten. Een beeld van de IBD, de kennis die hier aanwezig is en hoe ik deze kan gebruiken om mijn doelen bij mijn gemeenten te halen. Daarnaast, via de workshops op de regiobijeenkomsten, een inkijkje hoe collega CISO’s omgaan met de uitdagingen die op ons afkomen. En als laatste persoonlijke contacten met mensen waarmee het prettig is om te werken.

De detachering, uiteindelijk acht maanden, is omgevlogen! Bij gemeenten is het vaak een uitdaging om het bewustzijn over informatiebeveiliging en privacy van de mensen om je heen op je eigen of tenminste een gewenst niveau te krijgen. Terwijl je bij de IBD werkt met en tussen gelijkgestemden. Het enige nadeel was de reistijd, maar door de overnachting werd dit acceptabel. En Den Haag met Scheveningen zijn plaatsen waar het best goed vertoeven is. Het is dan ook wel met enige weemoed dat ik het stokje ga overgeven aan iemand anders. Maar aan de andere kant liggen er bij mijn gemeenten ook weer genoeg nieuwe uitdagingen te wachten!

==

– Geert van Uijthoven, CISO samenwerkingsverband A2-Gemeenten

Gerelateerd