Blog: De Privacy Stoel bij de IBD

In mei 2021 zag ik op de website van de IBD de Privacy Stoel vacature staan. Dat leek me ontzettend leuk om te doen. Maar ja…. we waren net bij de directie geweest met de boodschap dat we te weinig capaciteit hadden voor privacy en informatieveiligheid. Met succes, want we hadden extra budget gekregen om uit te breiden. Paste het dan wel om nu zelf 16 uur in de week gedetacheerd te worden bij de IBD? Ik heb toch geschreven, maar had er geen rekening mee gehouden dat ik al zo snel zou worden uitgenodigd voor een gesprek. Hierdoor had ik het niet voorbesproken met mijn manager en overviel ik hem nogal. Hij reageerde dan ook niet direct super-enthousiast.

Hoe kreeg ik de gemeente toch enthousiast voor deze detachering?

Natuurlijk waren daar de voordelen van het werken bij de IBD. Ik zou er persoonlijk door groeien, beter op de hoogte zijn van het laatste nieuws en een groter netwerk opbouwen en daar zou de gemeente van meeprofiteren. Ik zou een inhoudelijke bijdrage kunnen leveren aan de producten van de IBD, waardoor ze vanzelf meer bij ons zouden passen. Ook zou de gemeente Helmond zich meer op de kaart kunnen zetten. Niet alleen inhoudelijk op het thema privacy maar ook als werkgever die haar werknemers kansen biedt. Deze voordelen zag de gemeente ook, maar daarmee was de capaciteitsvraag nog niet opgelost. Gelukkig was de IBD zeer flexibel en met wat geven en nemen zijn we er toch nog snel uitgekomen. Door te schuiven met de ingangsdatum, van 1 juli naar 1 oktober, gaf ik de gemeente meer tijd. Daarnaast kon ik het aantal uren dat ik niet beschikbaar was voor de gemeente terugbrengen naar 10 uur per week, door geen 16 uur maar 14 uur per week voor de IBD te gaan werken én mijn dienstverband tijdelijk uit te breiden naar 40 uur per week. Tot slot was de afspraak dat ik, indien het noodzakelijk was, bijvoorbeeld bij een groot incident, direct volledig beschikbaar zou zijn voor de gemeente, voldoende om een akkoord te bereiken.

Bracht de detachering wat ik ervan verwacht had?

Jazeker en nog meer dan dat. Op de eerste plaats is het IBD team een zeer leuk en hecht team, waar het prettig mee samenwerken is. Ik was vrij in het kiezen van de onderwerpen waar ik mee aan de slag wilde en voor mij was het al snel duidelijk dat ik input wilde leveren op de IRPA tool. Gerard (Heimans) en Kees (Hintzbergen) verwerkten mijn feedback, waardoor de IRPA tool nu ook privacy dreigingen bevat, zoals bijvoorbeeld de dreiging dat er meer gegevens worden verwerkt dan noodzakelijk. Ook heb ik meegedacht en gewerkt aan de vernieuwing van het borgingsproduct. Ik heb onder andere input geleverd voor diverse bijeenkomsten, discussies en aan acties om de rol en positie van de privacyfunctionarissen te verbeteren. Bij alles wat ter sprake kwam in overleggen of in de wandelgangen kon ik vanuit het perspectief van een gemeente reageren en zo een brug slaan tussen de ‘theorie en de praktijk’. Ik hoorde uit de eerste hand hoe de gesprekken met de Autoriteit Persoonsgegevens verliepen. Ik kreeg niet alleen meer inzicht in waar de IBD voor staat maar ook waar de VNG mee bezig is. Ik praatte mee over crowd management, de bestuurlijke gespreksrondes en de Agenda Digitale Grondrechten en Ethiek 2022-2026.

Zelfs de reistijd van 5,5 uur per dag viel mee, omdat ik kon werken in de trein. Natuurlijk hielp het ook dat ik 1 dag thuiswerkte en maar 1 dag in de week naar Den Haag reisde. Bovendien heb ik het nuttige met het aangename verenigd en heb ik een aantal keer een weekendje Scheveningen vastgeplakt aan mijn werkdag.

Ik heb geleerd dat de IBD geen privacyadvies bureau is, maar een organisatie die samen met gemeenten producten voor gemeenten wil maken, zodat niet iedere gemeente het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Ik heb het als heel waardevol ervaren om via de Privacy Stoel hier een bijdrage aan te kunnen leveren en kan het alle privacyfunctionarissen dan ook van harte aanbevelen. Grijp die kans als deze zich voordoet, zou ik zeggen!

Zie je detachering niet zitten, maar heb je wel suggesties voor verbeteringen? Neem deel aan een werk- of expertgroep of deel je suggesties via [email protected]

==

– Helmi Martens, Functionaris Gegevensbescherming gemeente Helmond